Općina Dicmo, O.Š Ante Starčevića Dicmo i Muzej Cetinske krajine potpisali ugovor o suradnji

Image
  • 24. November 2021.

Načelnik općine Dicmo Petar Maretić, ravnateljica OŠ Ante Starčević – Dicmo Dajana Maretić te ravnateljica Muzeja Cetinske krajine – Sinj Daria Domazet potpisli su ugovor o korištenju nacionalne muzejske platforme Muzea.hr.

Općina Dicmo prepoznala je pogodnosti platforme te omogućila svim djelatnicima i učenicima škole korištenje ovog edukativnog digitalnog alata kako za korištenje u nastavi tako i za promociju i prezentiranje školskog sadržaja i školskih postignuća.

Muzea je digitalna aplikacija za nacionalnu muzejsku pedagogiju nastala u suradnji Muzeja Cetinske krajine – Sinj i kreativnog studia Simpert j.d.o.o.. Vođeni idejom o potrebi senzibiliziranja šire javnosti o vrijednosti kulturne baštine i potrebi stvaranja baze bogatog, provjerenog i široko dostupnog sadržaja u vremenu razvoja digitalne kulture, cilj aplikacije je proizvesti jednostavan te istovremeno sveobuhvatan alat koji će doprinijeti umrežavanju obrazovnog sustava sa sustavom muzejskih ustanova, uključivanju muzeja u školske kurikulume te olakšavanju rada učiteljima i profesorima.

Aplikacija je kao didaktički alat namijenjena muzejskim pedagozima, učiteljima, profesorima te učenicima.

Edukativni sadržaj namijenjen učenicima i kreiran od strane muzejskih djelatnika prezentacijom na aplikaciji postiže svoju maksimalnu vidljivost i iskoristivost budući da korištenjem aplikacije ulazi direktno u obrazovni sustav, dok inače često ostane samo na razini ustanova u kojima nastaje. Također, na ovaj način muzejski djelatnici uz prezentaciju vlastite produkcije imaju mogućnost suradnje, širenja i razmjene znanja, iskustava i dobre prakse.

S druge strane, budući da su nastavni mediji, posebno vizualni, neizostavni u suvremenom obrazovanju, kao sredstvo postizanja nastavnih ciljeva, i budući da kurikularna reforma za cilj ima modernizaciju učenja i poučavanja kroz digitalizaciju, Muzea ima ulogu posrednika te uvelike olakšava rad u nastavi nudeći učiteljima i profesorima sigurnu i provjerenu bazu sadržaja čiju kvalitetu garantira ustanova. Na ovaj način ispunjava se i zahtjev za odmicanjem od tradicionalne, frontalne nastave i okretanje nastavi koja je usmjerena k učenicima uz poticanje istraživanja , projektnog učenja te konceptualnog učenja kroz razvijanje vještine korištenja izvora. Učenici sada mogu samostalno na jednostavan način pretraživanjem doći do potrebnog edukativnog sadržaja i na taj način izbjeći mogućnost susretanja s neprimjerenim i neprovjerenim sadržajem na Internetu.

Dodatna prednost obrazovnih ustanova jest i ta što na ovaj način mogu prezentirati rad svojih djelatnika i učenika u vidu ostvarenih projekata, školskih postignuća, samostalnih radova i sl. Na ovaj način i muzejski djelatnici dobivaju povratne informacije koje im pomažu da svoj rad prilagode potrebama školskog

Copyright 2022 Općina Dicmo. Izradio Cogitolab