U Dicmu održan dvodnevni seminar “Revitalizacija ojkanja u Cetinskoj krajini”

Image
  • 7. April 2022.

KUD „Dicmo“ u nastojanju očuvanja nematerijalne tradicijske kulturne baštine vlastitog kraja ali i šireg područja srednjedalmatinskog zaleđa, organizirao je dvodnevni seminar „Revitalizacija ojkanja u Cetinskoj krajini“. Seminar se održao 2. i 3. travnja 2022. godine u prostorijama Vatrogasnog doma DVD-a „Dicmo“ i prostorijama Općine Dicmo. Tridesetak polaznika, mladih mahom u dobi od 15 do 30 godina, pod stručnim vodstvom dr.sc. Joška Ćalete, upoznalo se s osnovnim karakteristikama tradicijskih pjevanja – ojkanja šireg područja dalmatinskog zaleđa, s osobitim naglaskom na očuvane oblike pjevanja Cetinske krajine.

Prvi dio seminara održao se u novouređenim prostorijama Vatrogasnog doma u Sušcima, gdje je dr.sc. Joško Ćaleta prezentirao sve posebnosti ojkanja Cetinske krajine kao dijela zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske. Sudionici su imali prilike čuti autentične zvuke ojkanja u izvedbi izvorne pjevačke skupine KUD-a „Dicmo“ i članova Udruge za očuvanje baštine Cetinskog kraja.

Drugi dio seminara održan je u prostorijama Općine Dicmo, gdje je ukupno 30-ak sudionika prvenstveno KUD-a domaćina, ali i prijateljskih KUD-ova s područja Dalmatinske zagore, stjecalo znanja o ovom posebnom vokalnom izričaju koje je od 2010. godine stavljeno na UNESCO-ov popis ugrožene nematerijalne baštine. Dr. sc. Ćaleti u provedbi samog seminara pomogli su demonstratori – studenti s Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, koji su radili sa sudionicima u grupama, kako bi im prenijeli specifična znanja o muškim i ženskim pjevanjima s područja dalmatinskog zaleđa.

Sva znanja koja su stekli, sudionici su javno prezentirali po završetku seminara u obliku demonstracijskog koncerta, na oduševljenje svih prisutnih. Time je potvrđeno kako su mladi ipak osviješteni o važnosti nematerijalne baštine i kako direktno žele učiti od živućih nositelja tradicije koju oni na svoj način dalje šire.

Ujedno, ovaj seminar pokazuje kako su mladi pokretači pozitivnih promjena u svojim ruralnim sredinama, pogotovo kada se radi o kulturi. Naime, dvodnevni seminar u Dicmu nastavak je dvodnevnog seminara pučkog tradicijskog pjevanja dugopoljskog kraja i splitskog zaleđa koji se održao u Dugopolju početkom veljače u organizaciji KUD-a „Pleter“, a na kojem su sudjelovali i članovi obližnjih folklornih društava. Stoga se nadamo kako će se mladi i iz ostalih KUD-ova koji aktivno djeluju u Dalmatinskoj zagori ohrabriti i potaknuti na organiziranje sličnih seminara, edukacija i radionica kako bi vokalnu baštinu otrgli zubu vremena i popularizirali je s ciljem da ova tradicija i dalje nastavi živjeti.

Copyright 2024 Općina Dicmo. Izradio Cogitolab