SVEČANO OTVORENJE VODOOPSKRBNOG SUSTAVA SUŠCI

Image
  • 5. February 2024.

"Svečano je  bilo u naselju Sušci u Općini Dicmo, gdje je omogućen pristup javnom vodoopskrbnom sustavu stanovnicima ovog dicmanjskog naselja.

Sve aktivnosti do konačne realizacije odvijale su se kroz ‘Projekt integralnog sustava vodoopskrbe i odvodnje Cetinske krajine – Trilj, Otok i Dicmo’.

I dok se na području Trilja i Otoka aktivnosti odvijaju u smislu priključenja kućanstava na kanalizacijski sustav, Općina Dicmo krenula je u realizaciju ideje da voda dođe i u naselje Sušci, kazao je načelnik Općine Dicmo Petar Maretić:

‘Prezadovoljan sam ovim današnjim događajem. Sada se može kazati kako sva naselja u našoj Općini imaju vodu. Dugo vremena su žitelji u naselju Sušci čekali ovaj trenutak. Pored toga što sada sva kućanstva mogu provoditi priključak na vodoopskrbni sustav, uredili smo i prometnicu i znatno poboljšali komunalno i infrastrukturno stanje u ovom dijelu Dicma. Smatram da ove aktivnosti otvaraju mogućnost za još veći interes ljudi koji iz drugih mjesta žele svoj stambeni prostor imati upravo ovdje. Ono što je sigurno da će žitelji ovog naselja koji stanuju poglavito u Splitu sada ili se vratiti živjeti ovdje ili urediti svoja imanja za turizam i češći dolazak u rodni kraj.’

Načelnik Maretić je ovom prigodom zahvalio mještanima na susretljivosti i razumijevanju, kao i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji ovog projekta od njegovog planiranja i početka radova do konačnog završetka.

Nositelj ovog velikog projekta je Vodovod i odvodnja Cetinske krajine d.o.o. Što se tiče ovog dicmanjskog dijela, direktor poduzeća Josip Mioč je kazao:

‘Izgrađeno je 4938 metara (skoro 5 km) novih vodoopskrbnih cjevovoda s dvije pripadajuće hidrostanice (HS Sušci 1 i HS Sušci 2), te se time omogućio pristup vodoopskrbnoj mreži za 113 kućanstava. Vrijednost izvedenih radova je 1.150.000 eura (odnosno 8.500.000 kn). Od ukupnog iznosa 70% su sredstva iz EU fondova, a ostali dio financirali su Ministarstvo gospodarstva, Hrvatske vode i sama Općina Dicmo. Sada predstoji kućanstvima da pristupe u našu tvrtku kako bi mogli podnositi zahtjeve za priključak na vodoopskrbni sustav.’

Mioč je naglasio kako je do današnjeg dana u sklopu provedbe ‘Projekta integralnog sustava vodoopskrbe i odvodnje Cetinske krajine – Trilj, Otok i Dicmo’ ugovoreno svih devet planiranih sekundarnih ugovora. Inače, ukupna vrijednost projekta Aglomeracije Trilj, Otok i Dicmo iznosi 247.484.875,00 kuna s PDV-om.U ime Hrvatskih voda ovom događaju nazočio je Zlatko Ževrnja, zamjenik direktora Vodnogospodarskog odjela (VGO) za slivove Južnog Jadrana:

‘Osobno sam itekako upoznat s aktivnostima koje se provode na lokalnoj razini kada je u pitanju infrastruktura ili komunalno opremanje. Što se tiče ovog samog dovršetka projekta vezanog za Općinu Dicmo, Hrvatske vode su sudjelovale s oko 14,5% financijskih sredstava od ukupne vrijednosti. Ovo je teren i područje koje je zahtijevalo dosta složenog rada, ali na zadovoljstvo svih, prvenstveno mještana Sušaka i cijele Općine, voda je tu kao i nova cesta i drugi sadržaji.’

Pored aktivnosti na vodopskrbnom sustavu radilo se na rekonstrukciji županijske prometnice kroz naselje Sušci. U ime poduzeća Županijske ceste Split ovom događaju nazočio je član Uprave Luka Podrug:

‘Značajan je ovo događaj za cijelo Dicmo, posebno za naselje Sušci. Riješeno je glavno pitanje, a to je voda. Međutim, ovdje se pokazala simbioza rada svih dionika u projektu. Pored izgradnje vodoopskrbe radilo se paralelno i na rekonstrukciji prometnice. Tako da je sada kompletno rekonstruirana prometnica odnosno prometni prsten od Butiga preko državne ceste D1, pa kroz Kraj, ovdje do Sušaka, kroz Osoje do Butiga. Ostalo je za realizaciju nekih stotinjak metara ovdje kod Vatrogasnog doma za finalizaciju uređenja ceste i onda će u cijelosti sve biti uređeno.’

Veliko zadovoljstvo vladalo je kod samih mještana ovog kraja. Evo što nam je kazao mladi Ante Babić:

‘Ja ovdje živim sa svojom obitelji i vjerujem kako će sada sve više mladih vratiti se ovdje i započeti novi život. Voda znači sve, a tu je i nova cesta, idealno mjesto za živjeti, što drugo nego sam sretan.’

Mnogi su iz ovog dicmanjskog naselja za boljim životom otišli u druga mjesta, u prvom redu u Split. Jedan od njih je i Miloš Mićo Stojanac:

‘Ovo je veliki trenutak za sve nas. Išao sam ovdje u prve razrede osnovne škole, a potom sam više od pola stoljeća u Splitu. Sada kada je tu voda, nova cesta, priroda za poželjeti, nema druge nego sve više dolaziti ovamo i početi raditi kako stambene tako i druge sadržaje. To su sada moji planovi i jednostavno hvala svima koji su bili dio ove priče, a posebno čelništvu Općine na čelu s načelnikom Petrom Maretićem.’

Pored brojnih mještana naselja Sušci i ostalih Dicmanjana i njihovih gostiju u svojim narodnim nošnjama feštu su uveličali članova KUD-a ‘Sv. Jakov Dicmo’. "

Izvor: Ferata 

 

Copyright 2022 Općina Dicmo. Izradio Cogitolab