Načelnik Dicma potpisao Sporazum Urbane aglomeracije

Načelnik Općine Dicmo Petar Maretić sudjelovao je na sastanku Koordinacijskog vijeća Urbane aglomeracije Split, održanom jučer u splitskoj Gradskoj upravi, gdje su gradonačelnici i načelnici gradova i općina s područja Urbane aglomeracije Split potpisali Sporazum o suradnji tijekom izrade i provedbe Strategije razvoja Urbane aglomeracije Split za financijsko razdoblje 2021.-2027. godine.

Cilj izrade Strategije je određivanje prioritetnih područja ulaganja za Urbanu aglomeraciju Split u svrhu odabira i provođenja projekata za održivi urbani razvoj u okviru mehanizma EU kohezijske politike – Integrirana teritorijalna ulaganja (ITU). Nova Strategija će biti preduvjet za povlačenje EU sredstava iz ITU mehanizma u razdoblju 2021.- 2027.godine.

Nakon postupka identifikacije projektnih prijedloga Urbane aglomeracije Split za novo razdoblje, formirana je Baza projekata s 429 prikupljenih projektnih prijedloga ukupne vrijednosti 9,1 milijardi kuna, a koja će se i dalje ažurirati kako bi bila podloga za izradu budućeg Akcijskog plana Strategije i liste strateških projekata koji će biti predloženi za financiranje iz ITU mehanizma do kraja 2027. godine.

Mi kao Općina Dicmo, od ovih brojnih projekata, koje je prijavilo ukupno 13 gradova i općina, 429 projektnih prijedloga ukupne vrijednosti 9,1 milijarda kuna, mi smo 7 – 8 projekata predložili. Naravno da ćemo mi to nadopuniti ukoliko pripremimo projektnu dokumentaciju za još neke projekte koje pripremamo. Naš najbitniji projekt je dovršetak zgrade vrtića u Dicmu, izgradnja nogometnog zelenog igrališta, poboljšanje infrastrukture i naravno osmišljavanje turističkih sadržaja, bilo kroz tematske staze i puteve i druge sadržaje’, kazao je načelnik Dicma Petar Maretić.

Sastanak je završen u konstruktivnom tonu s nadom kako će se daljnjom suradnjom realizirati niz kvalitetnih projekata na dobrobit svih mještana Općine Dicmo.

S obzirom da smo mi mala općina koja ima prihode dostatne za neke stvari, ovo nam puno znači, jer ćemo u ovom programskom razdoblju dobiti priliku da pripremimo one projekte koji su nam bitni za razvoj općine. Recimo da je ovo jedan dobar poguranac naprijed. Okvirno znamo da u vrtić trebamo uložiti nekih 5 do 7 milijuna kuna, tako da smo mi sva ta sredstva naveli i nadamo se da ćemo povući što više sredstava. Naravno, za sve te stvari pripremamo projekte i velika većina dokumentacije nam je pri kraju, tako da ćemo imati spremne projekte i uopće ne sumnjamo da ćemo povući dobar dio sredstava’, naglasio je načelnik Maretić.

2021-10-12T09:39:42+00:0012. listopada 2021.|Obavijesti|